fbpx
LOADING...

Умен дом – проектиране и изграждане на smart home

Умен дом – проектиране и изграждане на системи за умен дом

Предлагаме иновативни висок клас системи за умен дом и автоматизация на сгради базирани на KNX стандарт. BMS системата която използваме може да управлява както малък апартамент и къща, така и офис сграда или комплекс от хиляди апартаменти и хотелски стаи. Хардуерните компоненти и системата за умен дом и сградна автоматизация Comfortclick водят до значителни икономии на електричество и енергия, както и удобство, сигурност и лесно управление на офис сгради, хотели, домове и др.

Каква система за умен дом да избера?

Системите за умен дом биха могли да се разделят основно на жични и безжични. От жичните най-разпространен е стандартът KNX (около 80% от системите за smart home използват този стандарт), докато за безжичните са се наложили Z-Wave, Zigbee, RF и т.н.. Изборът на безжична система система е добро решение при невъзможност за цялостно преокабеляване на къща, апартамент или офис и е компромисно решение от към функционалост, сигурност и безпроблемна работа на устройствата.

Когато Ви предстои изграждане на инсталации за нов дом, къща или апартамент, най-добрият избор е да изберете KNX базирана smart home система за домашна автоматизация. Някои от предимствата на KNX:

– Цялата комуникация на системата се осъществява по KNX кабел

– Спестявате разходи по труд и окабеляване в сравнение със стандартното окабеляване

– KNX системата има локален сървър, който не зависи от наличието на интернет връзка за локално управление.

– Лесно и удобно управление през телефон, таблет или дисплей

Какво може да управлява една smart home система?
Системата за умен дом може да управлява осветление, отопление, климатизация, щори, завеси, напоителни системи, мултимедия и много други чрез едно приложение с интуитувен и персонализиран интерфейс или чрез гласов асистент.

Smart home системата се състои от модули, захранвания, контролери, дисплеи, сензори и т.н. Може да управлява токови кръгове, осветление, колектори на отоплителни системи, климатични и VRV системи, ролетни, щори, завеси, тенти, капково напояване и т.н.
Преимущества на системите за умен дом

Системите за умен дом стават все по-достъпни и лесни за употреба. Техните предимства могат условно да се обобщят с няколко думи като комфорт, икономия и сигурност.

Основното предимство е възможността за създаване на сценарии при които могат да се зададат множество операции в системата за умен дом които да се активират с натискането на един бутон или чрез гласова команда. Например: комфортен режим, кино режим, вкъщи, навън или каквото прецените.

Комфорт

Възможността да контролирате Вашият дом докато сте навън или си почивате на дивана, чрез дисплей до входната врата или чрез гласов асистент, може да Ви спести време и да Ви създаде приятни емоции. Например да вдигате и сваляте на ролетни щори, тенти, да отварятее и затваряте завеси и пердета, да управлявате аудио и видео системи, включвате и изключвате подово отопление, климатични системи и локално парно, да димирате осветителни тела и осветителни кръгове, да включвате и изключвате напоителна система и т.н.

Икономия

Умните ключове и умното осветление Ви помaгат да използвате енергията по-ефективно, като автоматично контролират или изключват определени системи когато никой не е вкъщи. Умните системи могат да Ви помогнат в случаи когато забравите и оставите включено осветление където не е необходимо или оставите климатик да работи цял уикенд без да има някой вкъщи. С използването на по-малко енергия Вие спестявате от месечните си разходи.

Сигурност

Можете да повишите сигурността в жилището си в няколко аспекта – физическата сигурност за Вас и членовете на Вашето семейство и предотвратяването на инциденти с електрическата система или спукване на водопроводна тръба например.

Можете да интегрирате СОТ системата си в системата за умен дом и при задействане на аларма от периметрови датчици да се затварят автоматично всички ролетни щори и да се заключват всички врати.

При монтаж на датчици за наводнение, пожар и газ можете да следите за инциденти и да получавате известия за проблем както и системата да взима автоматични решения и действия – например при сигнал за пожар да изключи всички токови кръгове или при наводнение да спре водоподаването в къщата и т.н.